Dividend
Het eigendom van een onderneming in de vorm van een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap is vastgelegd in aandelen. De houder van aandelen heeft zeggenschap d.m.v. stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Dividend is winst- of vermogensuitkering van een onderneming met een in aandelen verdeeld kapitaal aan haar eigenaren. Dividend komt van het Latijnse werkwoord dividere, dat 'verdelen' betekent.
Soorten aandelen
Er zijn diverse soorten aandelen:
- Gewone aandelen. Deze aandelen geven de houders zowel de zeggenschap in de onderneming als het
- economische belang bij de waarde van de onderneming.
- Prioriteitsaandelen. Deze geven de houders het recht om met uitsluiting van andere organen van de vennootschap bepaalde besluiten te nemen. Dit gaat veelal over belangrijke beslissingen, zoals grote investeringen, overnames en de benoeming van bestuurders. Prioriteitsaandelen
geven geen recht op uitkeringen van winst van de onderneming. - (Cumulatief) Preferente aandelen. Deze aandelen geven de houders het recht op een winstuitkering met voorrang op de houders van gewone aandelen. Preferente aandelen geven de houders geen stemrecht in de vergadering van aandeelhouders. Cumulatief preferente aandelen geven, als de winst in een jaar onvoldoende is geweest om het overeengekomen dividend uit te betalen, het recht op aanvulling in een volgend jaar.
De diverse soorten aandelen kunnen worden onderverdeeld in series. Naast aandelen kan de vennootschap ook winstbewijzen uitgeven. Deze laatste geven geen recht op zeggenschap of op een uitkering bij liquidatie van de onderneming, maar enkel op een winstuitkering.
Winstbestemming
Een onderneming, die winst maakt, heeft twee mogelijkheden voor de winstbestemming. Zij kan de winst toevoegen aan de reserves (inhouden) om te kunnen investeren in het bedrijf of uitkeren aan haar aandeelhouders in de vorm van dividend. Het betalen van dividend heeft een negatief effect op de hoeveelheid kapitaal (eigen vermogen), die de onderneming beschikbaar heeft. Beursgenoteerde ondernemingen streven vaak naar een stabiel of licht stijgend dividendpercentage. Het is in dat kader niet ongebruikelijk om ook over verliesjaren dividend uit te keren. Dat gebeurt dan niet uit de winst over het boekjaar, maar uit de reserves.
Agioreserve
Het komt voor dat aandelen in de onderneming zijn uitgegeven tegen een hogere waarde dan de nominale waarde van de aandelen. Het meerdere gestorte kapitaal boven de nominale waarde wordt aangeduid met de term agio en opgenomen in de agioreserve. Ten laste van de agioreserve kan dividend worden uitgekeerd.
Stockdividend
Dividend kan ook in aandelen worden uitgekeerd, dit noemt men dan stockdividend. De uitkering van stockdividend heeft geen invloed op de omvang van het eigen vermogen. Wel zijn er door de uitkering meer aandelen.
Beperkingen aan dividenduitkeringen
In het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd dat uitsluitend dividend kan worden uitgekeerd indien de vennootschap beschikt over vrije reserves. Dat is het geval wanneer het eigen vermogen van de vennootschap groter is dan het bedrag van het gestorte en opgevraagde deel van het kapitaal vermeerderd met de reserves die op grond van de wet of de statuten moeten worden aangehouden.
Verplicht aan te houden reserves betreffen onder meer een reserve voor goodwill en een reserve deelnemingen. Sinds 2021 is het niet meer toegestaan om dividend uit te keren als de uitkering de vennootschap in liquiditeitsproblemen brengt.
Vaststelling dividend
De aandeelhoudersvergadering stelt het dividend vast. Dit gebeurt op basis van een voorstel van het bestuur van de vennootschap. Het bestuur heeft zicht op de financieringsbehoefte op korte en lange termijn en zoals aangegeven bepaalt dit mede de ruimte voor dividenduitkeringen.
Ondernemingen met een stabiele winst- en dividendstroom kunnen ervoor kiezen om het dividend over meerdere periodes in een jaar te verdelen. Per kwartaal of per half jaar wordt dan een interim dividend uitgekeerd. Het slotdividend wordt dan in de jaarvergadering door de aandeelhouders vastgesteld. Doel hiervan is om aandeelhouders aan zich te binden door een meer gespreide dividendstroom. Bij beursgenoteerde bedrijven wordt een datum vastgesteld waarop de aandelen in het bezit moeten zijn wil men recht hebben op dividend.
De dag daarna is de zogenaamde ex-dividend datum. Dat is de dag waarop het dividend wordt toegekend. Veelal daalt de koers van een aandeel daags na deze datum met ongeveer het bedrag aan dividenduitkering omdat door de dividenduitkering het vermogen verlaagd wordt. De uitbetaling van het dividend vindt gewoonlijk later
plaats.
Dividendnota
Aan aandeelhouders diende in het verleden een dividendnota te worden verstrekt. Deze verplichting is er niet meer. Op de dividendnota staan het bruto dividend en de ingehouden dividendbelasting. Het overgemaakte bedrag wordt het netto dividend genoemd.
Dividendbelasting
Het land van vestiging van een bedrijf bepaalt of en hoeveel dividendbelasting wordt ingehouden. In Nederland is dit momenteel 15%. De ingehouden Nederlandse dividendbelasting kan door Nederlandse belastingplichtigen worden verrekend als voorheffing met de aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting. Indien een belastingplichtige buitenlandse aandelen houdt en hier dividend op ontvangt waarop buitenlandse dividendbelasting wordt ingehouden, kan de belastingplichtige de dividendbelasting terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting voor zover de ingehouden dividendbelasting niet meer bedraagt dan 15%. Het meerdere moet per land worden teruggevraagd door het invullen van formulieren teruggaaf dividendbelasting.
Inkomsten- of vennootschapsbelasting
Indien de aandelen worden gehouden door een vennootschap hoeft bij uitkering geen dividendbelasting te worden ingehouden als de deelnemingsvrijstelling van toepassing is. Dat is het geval als het aandelenbelang 5% of meer bedraagt. Indien het belang kleiner is, is de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing en moet bij uitkering dividendbelasting worden ingehouden. Het ontvangen bruto dividend is belast met vennootschapsbelasting. De ingehouden dividendbelasting wordt verrekend met de verschuldigde vennootschapsbelasting.
Bij een particuliere aandeelhouder zijn twee situaties mogelijk:
- De aandelen vormen een aanmerkelijk belang. Daarvan is sprake als een belastingplichtige alleen of samen met de partner tenminste 5% van de aandelen in een rechtspersoon bezit. Ook een kleiner belang valt hieronder wanneer bloeden aanverwanten in de rechte lijn ook aandelen bezitten en het gezamenlijke belang meer dan 5% bedraagt. De dividenduitkering valt onder inkomsten uit aanmerkelijk belang en wordt belast in box 2. Het tarief in 2023 bedraagt 26,9%.
- De aandeelhouder heeft geen aanmerkelijk belang. De aandelen worden opgenomen in het vermogen in box 3 en belast op basis van een fictief rendement. Het dividend is niet belast. De waarde van beursgenoteerde aandelen is de beurswaarde op de peildatum. Voor niet genoteerde aandelen is dit de waarde in het economisch verkeer. Het forfaitaire rendement bedraagt in 2023 6,17% van de waarde van de aandelen. Het tarief in box 3 in 2023 bedraagt 32%.
Bel mij terug
Neem contact met ons op of laat je gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.